A A+
Zoeken:

De tram op Goeree Overflakkee

Het groepje
 
Han van der Sluijs, Balte de Wit, Jan Douwe Westhoeve en Leonie Nipius
 
Wij, leerlingen van V3 van de CSG ''Prins Maurits'' te Middelharnis, hebben meegedaan aan X5. Dit is een project buiten de normale lessen. De bedoeling was dat wij een venster van de canon op de site zouden uitdiepen. We hebben gekozen voor de RTM (Rotterdamse Tramweg Maatschappij) op het eiland. Het resultaat ziet u op deze pagina.

Documentaire
We hebben een korte film gemaakt over de RTM-tram, waarin we uitleggen waar de tram liep, dienstregeling en nog veel meer.

 

Kaart

Op de kaart kunt u de route zien die de tram aflegde en ook alle tramhaltes.


RTM route weergeven op een grotere kaart

Een bijzondere ervaring met de tram
Op 11 september 1944 ging dhr. Sperling met de tram naar de ambachtsschool in Middelharnis. Hij was in die tijd scholier op die school. Op het traject tussen Ouddorp en Goedereede, ter hoogte van het watergemaal eindigde de rit. Engelse jagers, vier groepen van vier deden eerst een schijnaanval op de tram, maar de tram reed door. Hierna werd de tram beschoten. Scholieren sprongen uit de tram en verscholen zich achter de wielen en onder de wagons. Een machinist werd gedood en een ander wist zich te verstoppen. Hij had zich verstop in de tram en werd later met een verbrande rug teruggevonden. Er waren zes gewonden waarvan er drie van de R.T.M. waren. Geen enkele gewonde was in levensgevaar. Dhr. Sperling werd geraakt in zijn pols en been. De granaatscherf is uit zijn pols is er nooit uitgehaald. Engelsen schoten op de tram omdat deze ook werd gebruikt voor het vervoer van Duitsers. Echter, geen enkele Duitser die toen in de tram zat raakte gewond.
 
Er is bij dit ooggetuigenverslag gebruik gemaakt van de ervaringen van dhr. Sperling. Wij willen hem daar hartelijk voor bedanken.
 
Voor meer informatie:
www.rtm-ouddorp.nl

>> terug naar canon