A A+
Zoeken:

Informatie

Kofjekokertje

In januari 1910 vergaat in een sneeuwstorm op de Noordzee de visserssloep MD 1 ‘Luctor et Emergo’ uit Middelharnis. Hierbij komen dertien bemanningsleden om het leven. De Raad voor de Scheepvaart onderzoekt de staat van onderhoud van het schip en komt tot de conclusie dat het houten schip wel oud, maar toch zeewaardig moet zijn geweest. In 1912 vergaat de MD 3 ‘Anna’. In de periode 1860-1914 vergaan veertien Middelharnisse schepen, waarbij 121 vissers zijn verdronken. Ook slaan er zo nu en dan vissers overboord of komen om bij andere ongelukken aan boord. De vis wordt duur betaald.

 
In het laatste kwart van de negentiende eeuw gaat de visserij van Middelharnis langzaam achteruit. De vissersschepen zijn verouderd, maar de scheepsreders zien het niet zitten grotere en modernere schepen te kopen. Ook de haven is niet berekend op grotere schepen. De reders besluiten de schepen dan maar te verkopen. Van de twintig schepen rond 1900 is er in 1920 nog één in de vaart en enkele jaren later wordt ook die verkocht. De vissers moeten ander werk zoeken. Een groot aantal van hen vertrekt naar andere vissersplaatsen, of zij gaan werken in de Rotterdamse haven.

Opties: Bekijk op kaart Google Routeplanner Locatie Erfgoedlijn GO Onderwerp Landbouw en Visserij Thema Kunst aan de haven
Pagina terug