A A+
Zoeken:

Informatie

Cichoreidrogerij Ceres

Cichorei stond van oudsher bekend als Duitse koffie. In dat land is het erg populair als koffiesurrogaat. Duitse koffie is in 1775 ontdekt door twee Franse artsen; Brunau en Harpong. De wortel wordt gebruikt om surrogaatkoffie van te maken. Teneinde veel wortel te krijgen wordt de bloeistengel verwijderd. Het plantje gaat zich hierdoor noet toeleggen op bloeien maar op wortelvorming. De wortels worden gedroogd. Ook in Nederland is het lang verbouwd.Het loof aten de mensen zelf niet, wat overigens wel kan. Cichoreiloof werd zwijnensla genoemd omdat het aan varkens als voer werd gegeven. Cichorei werd doorgekweekt tot Andijvie en Witlof, waarbij het om de bladeren gaat.


De huidige eigenaar Bouwfonds onderzoekt de mogelijkheden voor herbestemming en ontwikkeling.


De Ceres wordt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als gebouw met zeer hoge waarde geclassificeerd vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde.





Opties: Bekijk op kaart Google Routeplanner Locatie Erfgoedlijn GO Onderwerp Landbouw en Visserij Thema Monumenten




Pagina terug