A A+
Zoeken:

Informatie

Palmboom "Komen en Gaan"


(foto: Annette Witvliet 2016)


Palmboom "Komen en gaan"

Havenhoofd van Middelharnis

De kunstenaar Jan Samson liet zich nadrukkelijk inspireren door de geschiedenis en de omgeving. Zelf zegt hij daarover: “Voor mij zijn het vooral het water en de historische bedrijvigheid die de sfeer van de plaats bepalen. Gekoppeld aan het water spelen de eindeloze ruimte en de wind een belangrijke rol. Bij de bedrijvigheid zijn het vooral de visserij en de reizen die in beeld komen.

Het komen en gaan van schepen, vis en mensen. Het mijmeren over die verre wereld, het maken van een imaginaire reis.” Het object oogt als een palmboom, maar dan van granito en staal. De bladeren zijn geen bladeren maar ‘komende en gaande’ vissen. Het versterkt het beeld van de droomreis en verwijst tevens naar de historie van Middelharnis. 

Het Havenhoofd is een geliefde plek om "uit te kijken" over het water.
Hier werd van de Eilandtram overgestapt op de veerboot naar Hellevoetsluis, om van daar met de tram verder te reizen naar de Rotterdamse Rosestraat. In de loop van de 20e eeuw werd de veerboot ook druk gebruikt door vracht- en personenauto's. De veerboot voer tot in 1972 de Haringvlietdam gereed kwam met een snellere verbinding naar Rotterdam en het havengebied.

s avonds is de palmboom verlicht.

Kunstenaar: Jan Samsom uit Utrecht

Jaar van plaatsing: 2003

Eigenaar: Gemeente Goeree-Overflakkee


Opties: Bekijk op kaart Google Routeplanner Locatie Goeree-Overflakkee Onderwerp Landbouw en Visserij Thema Kunst aan de haven
Pagina terug