A A+
Zoeken:

Informatie

Boek vissloep MD3 Anna

De Vissloep MD3 Anna

Januari 1912: Middelharnis is in rouw. Ergens op de Noordzee is de vissloep MD3 Anna vergaan. Alle dertien bemanningsleden zijn daarbij om het leven gekomen.

De MD3 Anna in de haven van IJmuiden.

Het boek “Het lot van de MD3 Anna” werd door de schrijver gepresenteerd in het Oude Raadhuis van Middelharnis op 24 november 2014. Het is het verhaal over de laatste scheepsramp die de vissersgemeenschap in Middelharnis trof.

Precies honderd jaar na de ramp, begin 2012, kwamen nakomelingen van de bemanning naar Middelharnis voor een sobere herdenking. Fons Grasveld, echtgenoot van een van die nakomelingen, was er ook. "Die herdenking wekte mijn belangstelling, als aangetrouwde buitenstaander en als overkanter die geen ervaring had met de visserij. Maar als antropoloog en documentairemaker raakte ik wel geïnteresseerd in die kleine vissersgemeenschap in Middelharnis. Ik wilde meer te weten komen over het schip, de bemanning en hun gezinnen", zei hij zaterdag in het volle raadhuis van Middelharnis.” (Eilandennieuws 25 november 2014)

Daarom heeft hij zich verdiept in het verhaal van de Anna. Hij dook de archieven in, maar interviewde ook nakomelingen. Door de combinatie van persoonlijke verhalen en historisch onderzoek is dit een bijzonder boek geworden. Het beschrijft de betekenis van de visserij voor Middelharnis, maar schetst ook een beeld van het leven van gewone mensen, met hun noden en behoeften. Dat komt misschien nog wel het beste tot uitdrukking in de verhalen over de weduwen van de omgekomen vissers van de Anna.

“Negentien kinderen waren hun vader verloren. Voor de weduwen, die soms tegen beter weten in bleven geloven in een terugkomst van hun echtgenoot, braken moeilijke tijden aan. Afgezien van het gemis en de rouw, vielen zij terug in grote armoede. Sommige weduwen begonnen een winkeltje om in de kost te voorzien.”

“Het lot van de MD3 Anna” geeft  een prachtige beschrijving van de vissersgemeenschap in Middelharnis van een eeuw geleden.

De uitgave van het boek is mogelijk gemaakt door de welwillende ondersteuning van: Cultuurfonds van Rabobank Goeree-Overflakkee, familie Boogerman, IC-automatisering Dirksland, Streekarchief Goeree-Overflakkee, stichting Sociale en Maatschappelijke Belangen, stichting Paul van Hessenfonds, Studio Verbiest Dirksland en Zeehaven IJmuiden.

Wilt u het boek bestellen? Zie www.md3anna.nlPagina terug