A A+
Zoeken:

Informatie

Stellendam Watersnood

In het Haagse Huus in Stellendam
Den Haag had Stellendam geadopteerd

Het onderschrift luidt:
Toen Zee het land met leed had overvallen
Schiep Eendracht uit die diepste kracht.
Uit broederliefde, dit gebouw voor allen,
Voor aller toekomst en het werk dat wacht.
1 februari 1953 -  9 januari 1958

Watersnood Stellendam

In Stellendam was het de vrijwillige brandweer die de leiding nam bij het alarmeren van de bevolking. Om half twee 's nachts bleek de Spuipolder bij de haven bijna te zijn ondergelopen. Eerst werden alleen de bewoners van dit kleine poldertje in allerijl gewaarschuwd, maar al snel bleek dat ook de rest van het dorp gevaar liep. Iets voor 3 uur liep het water de Voorstraat in en werd groot alarm geslagen. De meeste inwoners konden nog maar net hun eigen zolder bereiken. Met een vrachtwagen werd nog geprobeerd om polderbewoners zonder telefoon persoonlijk te waarschuwen, maar dat lukte al niet meer.

Ook vluchtpogingen konden fataal aflopen. Een groepje mensen dat over de binnendijk richting Melissant vluchtte werd overvallen door het water, dat aan weerszijden van de dijk op ze afkwam. Om kwart over vier - de vloed was op zijn hoogtepunt - was de druk van het water zo hoog dat een grote duiker in de Damdijk door het water uit de dijk werd geduwd. De betonnen voorkant van maar liefst tienduizend kilo kwam in één keer zestig meter landinwaarts terecht en op de plek van de duiker ontstond een gat van veertig meter breed met woest stromend water. Een vloedgolf met ijskoud water spoelde over het dorp. Ook een ander deel van de Damdijk brak door. Er vielen 62 slachtoffers in Stellendam. Zij werden begraven op de begraafplaats van Melissant (dat droog bleef tijdens de Watersnood)
Watersnoodmonument Begraafplaats Stellendam
Stellendam, scultpuur van vrouw en meisje vluchtend voor een grote golf, gesigneerd "JeanMarianne / Bremers / helvoirt / a.d. 1993" (met monogram JMB).Het geheel staat op een grote kei, waarop een plaquette met de tekst;

 

ter nagedachtenis aan de
69 slachtoffers die in onze
gemeente verdronken tengevolge
van de watersnoodramp van
1 FEBRUARI 1953

die de wateren der zee roept, en giet ze uit
op de aardbodem, heere is zijn naam

beeldhouwers jeanmarianne bremers uit helvoirt a.d. 1993


Opties: Bekijk op kaart Google Routeplanner Locatie Goeree-Overflakkee Onderwerp Water Thema Watersnoodramp
Pagina terug