A A+
Zoeken:

Razzia 20 december 1944


Wij, leerlingen van V3 van de CGS 'Prins Maurits' te Middelharnis hebben meegedaan aan X5. Voor dit project hebben we onderzoek gedaan naar de Razzia en Jodenvervolging op Goeree-Overflakkee met onderstaande webpagina's als resultaat.  
Jennifer Hartong, Angeline Meijer, Lieke Meijer, Japke Oosthoek, Michelle Westdijk, Jetske Zijlstra
 
De razzia van 20 en 21 december 1944 kwam niet helemaal onverwacht. In november was Rotterdam al aan de beurt geweest met razzia’s van het Duitse regime. Daarbij waren de mannen van 17 t/m 40 jaar opgepakt en naar Duitsland getransporteerd.


De cichoreifabriek te Ouddorp,
één van de verzamelplaatsen.
Onderduiken
Voor de 20ste december probeerden groepjes jonge mannen een schuilplaats te vinden om zo niet te hoeven werken in het buurland. Ondanks het bevel, met flinke straffen voor degenen die het niet nakwamen, brachten familieleden of vrienden voedsel en drinken aan de ondergedoken mannen. Dit gebeurde in het geheim, maar vaak was er sprake van verraad. Zo moesten toch veel mannen eraan geloven en daarom meldden ze zich voor 10.00 uur op 20 december bij een van de verzamelplaatsen in Middelharnis, Dirksland of Stellendam.
 
Overgeslagen dorpen
Bijna alle mannen, want Goedereede werd overgeslagen in verband met een heersende, besmettelijke ziekte. De dorpen Stad aan het Haringvliet, Den Bommel, Ooltgensplaat, Achthuizen, Oude-Tonge, Nieuw-Tonge en Herkingen stonden onder water, omdat de Duitsers bang waren voor geallieerde troepen die op de akkers rondom deze dorpen zouden kunnen landen. De razzia trof dus vooral de mannen uit Ouddorp, Melissant, Stellendam, Dirksland, Sommelsdijk en Middelharnis.
 
Strengere aanpak
De Duitsers hadden strenge regels opgesteld. Zo mocht een vrouw geen man vergezellen, vergeten bagage mocht niet meer naar een lager worden gebracht en het was niet toegestaan om sterke drank mee te nemen.
 
De eerste dag stelde de Duitsers teleur, daarom moesten ze het maar wat harder aanpakken. Wie zich aan het eind van 21 december niet had gemeld zou worden doodgeschoten, zijn huis in brand gestoken en alle overige mannen zouden niet tewerk gesteld, maar naar een concentratiekamp gestuurd worden. Vanwege deze dreigementen kwamen bijna alle mannen toch tevoorschijn, ook waarvan de schuilplaats nog niet verraden was.
 
De bekendmaking van harde maatregelen, na de voor de Duitsers teleurstellende eerste dag.


Vanuit Stellendam vertrok de tram richting het Havenhoofd van Middelharnis.
Toen was het tijd om op weg te gaan richting het Havenhoofd van Middelharnis. De Ouddorpers gingen te voet naar Stellendam om daarvandaan met de tram (RTM) van station Langeweg naar het Havenhoofd te gaan. De mannen vanuit Dirksland liepen naar Middelharnis, zo konden ze aansluiten bij de stoet van Sommelsdijk en Middelharnis. Uiteindelijk  werden op het Havenhoofd te Middelharnis alle mannen die waren opgepakt verzameld, om in vrachtschepen vervoerd te worden richting Duitsland.
De mannen werden verzameld op het Havenhoofd van Middelharnis.

Hieronder is een kaart van Google Earth met de route die de mannen hebben afgelegd. Op sommige markeringen kunt u klikken om verdere informatie te lezen en om eventuele foto’s te bekijken. Ook kunt u in- en uitzoomen en de kaart verslepen.


View De razzia van 20 en 21 december in a larger map

(Bron: Hoogzand, D. Blijvend Gedenken. Middelharnis: Vroegindeweij. p. 128 t/m 141, 151, 156, 157.)

Wilt u meer informatie over razzia's in de Tweede Wereldoorlog? Bekijk dan onderstaande links:

De Rotterdamse razzia, november 1944: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2010/11_november/10/verrijkingsonderdelen/rotterdamse-razzia.xml
Razzia (La Rafle): http://www.bol.com/nl/p/razzia/1002004011171224/
Razzia's in de Tweede Wereldoorlog: http://www.tweede-wereldoorlog.org/razzia-in-de-tweede-wereldoorlog.html
De Sinterklaas Razzia Van 1944: http://www.bol.com/nl/p/de-sinterklaas-razzia-van-1944/1001004002087193/

Wat velen niet weten is dat er naast de grote razzia van 1944 ook nog een kleine razzia is geweest in 1941. Deze razzia was alleen in Sommelsdijk. Voor meer informatie, klik hier.

>> terug
 
>> terug naar canon