A A+
Zoeken:

Informatie

Visserman, Goedereede Havenhoofd

Goedereede Havenhoofd ligt ongeveer twee kilometer ten noordoosten van Goedereede[. Aan de noordzijde grenst Havenhoofd aan het natuurreservaat de Kwade Hoek, en een deel van de buurtschap ligt aan een uitloper van het Zuiderdiep. 

Voor de afsluiting van het Haringvliet vormde Havenhoofd de toegangspoort tot de havens van Goedereede. Dit was noodzakelijk omdat Goedereede door zandafzetting verder van zee kwam te liggen, en aan het eind van de 18e eeuw ontstond het gehucht Havenhoofd op twee kilometer van het stadje. De eerste melding dateert uit 1753. Op 25 juli 1934 vond een zware explosie plaats op de in de haven gelegen GO-5. Er vielen drie doden. 
In de Tweede Wereldoorlog moest het dorp tegen de vlakte vanwege de aanleg van de Atlantikwall. Na de oorlog is het dorpje weer opgebouwd. 

Na de Watersnoodramp van 1953 is ter beveiliging van Goedereede de haven van die stad afgedamd met een dam bij de buurtschap Havenhoofd, waardoor de schepen niet meer bij het stadje konden komen. In 1958 is ook de haven van Havenhoofd afgedamd en begin jaren '60 verhuisden alle kotters naar de nieuwe Deltahaven van Stellendam nabij de Haringvlietdam.


Opties: Bekijk op kaart Google Routeplanner Locatie Goeree-Overflakkee Onderwerp Landbouw en Visserij Thema Kunst aan de haven
Pagina terug