A A+
Zoeken:

Informatie

Kunstwerken Haven Sommelsdijk

Twee kunstwerken beide van de Sommelsdijkse  kunstenaar Jaap Reedijk. Toen de afsluiting van het Haringvliet een feit was, was het gebeurd met de dynamiek in de haven van Sommelsdijk. Het water kwam stil te staan, evenals de handel en de nieuwsstroom. Maar er is een herinnering. Twee herinneringen, beter gezegd: een afgemeerde tjalk en het weeghuisje van weleer. Uitgevoerd in cortenstaal.

“De kunstwerken geven een beeld van vroeger. Ze vormen een link naar de bedrijvigheid die hier ooit was en een eerbetoon aan de mensen die er werkten”, zegt Jaap Reedijk. “De havens van de dorpen boeien me erg. Daar was het vroeger te doen. Het water speelde een grote rol. Alles kwam over water. Goederen, maar ook nieuwe ervaringen, inwoners. Het nieuwe kwam van ‘de overkant’.

 

Alles kwam over water
Wortels, herinneringen aan toen, de geschiedenis van het eiland. Ga vanaf de haven van Middelharnis een eindje naar het westen. Volg het gedempte havenkanaal, aan het eind ligt nog een haven. Die van Sommelsdijk. Het is er stil, de rust is wat je noemt sereen. Hoe het er vroeger rond de haven aan toeging, kun je je nauwelijks voorstellen. Bedrijvigheid alom: laden, lossen, wegen, handelen, aanvoeren, afvoeren… De plek die Sommelsdijk verbond met ‘de overkant’. Rond de schepen met suikerbieten, aardappelen en andere landbouwproducten ontmoette men elkaar en klonken de verhalen. De nieuwtjes van verre en dichterbij. Als je nieuwsgierig was, dan moest je op de kaai zijn.


Opties: Bekijk op kaart Google Routeplanner Locatie Goeree-Overflakkee Onderwerp Kunst en Cultuur Thema Kunst aan de haven
Pagina terug