A A+
Zoeken:

Informatie

Massagraf Oude-Tonge

Omdat zowel de nieuw aangelegde algemene begraafplaats als de RK-begraafplaats na de Watersnoodramp van 1953 onder water
stonden en Oude-Tonge ruim 300 slachtoffers had te betreuren, is er in een slaperdijk een begraafplaats gemaakt.
De slachtoffers zijn bijgezet in een massagraf. Nadien zijn er 160 stenen geplaatst met daarop 319 namen van slachtoffers.
Vooraan ligt een steen voor een militair die verongelukt is.
Ook staat hier het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van Oude-Tonge.

In Oude Tonge was de ernst van de situatie pas laat duidelijk en dat had dramatische gevolgen. Om half vier 's nachts constateerde de burgemeester – wakker gemaakt door enkele dorpsgenoten – dat het water bij de keersluis al bijna over de dijk stroomde. Besloten werd om de rest van het dorp te waarschuwen, maar de elektrische kerkklok kon niet geluid worden omdat de stroom inmiddels was uitgevallen. Ongelukkig genoeg was er ook geen tijd meer om de bewoners in de polders te waarschuwen, want op dat moment was een paar kilometer ten westen van het dorp de zeedijk al doorgebroken. Eerst op één plek, later op meerdere, zodat de polders tussen de zeedijk en het dorp volliepen. Om vijf uur vielen er gaten in een aantal van de binnendijken die het dorp beschermen en toen ging het snel. Het water kwam van drie kanten op het dorp af en steeg in een kwartier tot een paar meter hoogte. Veel mensen sliepen nog, anderen wisten zich net op tijd op zolder of op het dak van hun huis te verschansen. Er waren ook veel huisjes zonder zolder, waar de bewoners in een bedstee op de begane grond sliepen. 

Opties: Bekijk op kaart Google Routeplanner Locatie Erfgoedlijn GO Onderwerp Water Thema Watersnoodramp
Pagina terug