A A+
Zoeken:

Informatie

Gedenksteen Koe

Gedenksteen Koe Oude-Tonge


Oude-Tonge, gedenksteen van een koe. Enige monument ter nagedachtenis aan de 1000-en dieren die verdronken. In Oude-Tonge herinnert een gevelsteen met de afbeelding van de kop van een koe en de tekst:
 "Ik vocht voor 't leven, hier werd het gegeven" aan een koe die tijdens de rampnacht de zolder van een woonhuis wist te bereiken.  Hij was de trap opgeklommen. Het dier at van de jurken. Zo overleefde het beestje de watersnoodramp.Bij de Ramp zijn veel dieren omgekomen, zowel huisdieren als vee. Zo zijn er op Goeree-Overflakkee verdronken: 4.500 koeien, 3.000 varkens, 350 paarden en 22.000 kippen. De geredde dieren worden in eerste instantie naar droge plaatsen gebracht om vervolgens verder te worden afgevoerd. Speciale ploegen gaan de polders in om de dode dieren te bergen.Met name paarden wisten zich soms te redden, bijvoorbeeld door naar een dijk te zwemmen.
Losgemaakte koeien gingen vaak toch nog terug naar hun stal en verdronken.
Gelukkig werden er ook veel dieren gered. Paarden waren goed bestand tegen het ijskoude water. Er zijn paarden geweest die 12 dagen zonder eten en drinken in het water  stonden, zonder ziek te worden.


Opties: Bekijk op kaart Google Routeplanner Locatie Goeree-Overflakkee Onderwerp Water Thema Watersnoodramp
Pagina terug