A A+
Zoeken:

Informatie

Battenoord Watersnood

Om half een 's nachts heeft polderopzichter Kees Luchtenburg te Battenoord dijkgraaf Ewoud van den Doel al gewekt. Samen hebben ze door de hagel- en sneeuwbuiten heen de sluizen tussen de polders Battenoord en Klinkerland gesloten. In de loop van de nacht worden veel bewoners van dit tweehonderd inwoners tellende buurtschap aan de Grevelingen gewekt. Zij verzamelden zich in het polderhuis aan de zeedijk, waar Luchtenburg woonde. De burgemeester van Nieuwe Tonge, Chris van Hofwegen, is inmiddels door Luchtenburg opgebeld met de oproep om naar Battenoord te komen. De burgemeester vond het verstandiger, dat de mensen naar Nieuwe Tonge geëvacueerd werden, omdat dat landinwaarts veilig leek te liggen. Daarom heeft hij autobezitters vanuit Nieuwe Tonge naar Battenoord laten komen. Voordat de eerste auto's aankomen, valt om vier uur al een gat in de zeedijk bij Battenoord. Sara van den Doel en haar drie thuiswonende kinderen stapten in de eerste auto. Arendje werd tussen zoon Kommer en de schilder in naar de auto benedenop de binnendijk gebracht. Zij bereikten veilig Nieuwe Tonge.


Kort daarop vielen nieuwe gaten in de zeedijk. Massa's zeewater vernielden de binnendijken, waarop de weg naar Nieuwe Tonge loopt. Op dat moment reden enkele auto's met evacués over de dijk. Vanaf Battenoord zagen ze dat de koplampen vande auto's niet meer bewegen. Vijftig van de tweehonderd inwoners van Battenoord kwamen om tijdens de ramp. Achteraf zei men: Waren we maar op de hoge zeedijk gebleven. Dan hadden we het allemaal overleefd. (bron: De Ramp, Kees Slager 2003)

Ook in Nieuwe Tonge werd niet direct alarm geslagen. De autoriteiten concentreerden zich op de situatie in Battenoord, het aan de Grevelingen gelegen gehucht dat ook bij de gemeente hoorde. Daar was de dreiging van het hoge water acuut en reden voor de burgemeester om rond half vier opdracht te geven de bevolking te evacueren naar Nieuwe Tonge. De inwoners van Battenoord wachtten in een paar huizen in het hoger gelegen deel op de auto’s uit Nieuwe Tonge.

Om vier uur brak ten westen van Battenoord de zeedijk door. Ooggetuigen verhaalden later over een donderende klap. "Het leek wel of we gebombardeerd werden. Alles dreunde en het huis stond te schudden." (Kees Slager, De Ramp, p. 134) Het was duidelijk dat iedereen weg moest uit Battenoord, maar achteraf gezien pakte de evacuatie fataal uit. Er vielen nieuwe gaten in de zeedijk, juist toen een stoet auto’s met evacués over de Battenoordsedijk, een binnendijk, richting Nieuwe Tonge reed. De polders en de binnendijk liepen in snel tempo onder water, met golven van wel twee meter hoog. Het water bereikte ook Nieuwe Tonge, waar veel inwoners in hun slaap verrast werden. In huizen aan de Molendijk en op de Ring waar aanvankelijk gewacht werd op evacués uit Battenoord, verzamelden zich die zondag grote aantallen mensen die wachten op hulp van buiten, die tot maandag op zich liet wachten. Er vielen in totaal 86 slachtoffers in deze gemeente.


Opties: Bekijk op kaart Google Routeplanner Locatie Goeree-Overflakkee Onderwerp Water Thema Watersnoodramp
Pagina terug