A A+
Zoeken:

Over de canon

De Canon van Goeree-Overflakkee
 
In 2006 verscheen de Canon van Nederland, die met ingang van 2009 in het onderwijs wordt gebruikt. De canon bestaat uit 50 ‘vensters’ die samen een overzicht bieden van ‘wat iedereen in elk geval zou moeten weten van de geschiedenis en cultuur van Nederland’. Inmiddels zijn er ook allerlei regionale canons ontwikkeld. In 2010 heeft het streekarchief voor het onderwijs de Canon van Goeree-Overflakkee gemaakt. In 50 vensters worden de belangrijkste historische feiten van het eiland verteld. De canon is zo gemaakt, dat de beschrijvingen per venster kunnen worden uitgebreid met een ‘verdieping’.
 
Ga naar:
De canon op onze website
Een poster van de canon [PDF - 294.73 KB]
 
Project leerlingen CSG Prins Maurits
Het afgelopen schooljaar hebben 6 leerlingen uit VWO-3 van de CSG Prins Maurits zich in de volgende drie vensters van de canon ‘verdiept’:
- Goedereede krijgt stadsrechten (1312)
- Sleuteldorpen (1465)
- Het nieuwe wonen (1950-1970)
 
De verzamelde informatie is inmiddels toegevoegd aan de canon. Het onderzoek en resultaat hebben de leerlingen op 14 juni 2012 in ‘De Doele’ te Sommelsdijk gepresenteerd.
 
Informatiebordjes
Aansluitend op de uitgewerkte vensters zijn 3 informatiebordjes ontwikkeld, die komen te staan in resp. Goedereede (toren), Sommelsdijk (Enkele Ring) en Oude-Tonge (Julianastraat). De bedoeling is dat in de komende jaren ook de andere vensters van de canon door leerlingen onderzocht en verwerkt zullen worden en over het hele eiland dergelijke informatiebordjes komen te staan. Ieder bordje krijgt een QR-code, zodat met een smartphone extra informatie is op te halen.